Van de week berekende ik eens mijn pensioenleeftijd. Met deze tool berekende ik aan de hand van mijn leeftijd de geschatte pensioenleeftijd. Oftewel, de leeftijd tot wanneer je moet werken om een AOW uitkering te ontvangen. Geschat werd dat ik, met mijn 26 jaar, tot mijn 70e zal moeten werken. Om eerlijk te zijn schrok ik daar best wel van. Natuurlijk is werken niet erg, maar dit is toch wel erg lang. Wat als je je baan niet meer leuk vindt, je geen baan meer kunt vinden of je gezondheid minder wordt en je moet blijven werken? Dan is het toch wel fijn als je op tijd over je pensioen hebt nagedacht en een plan hebt.

In dit artikel gaan we terug naar de basis van het pensioenstelsel. Wat is AOW, de Algemene Ouderdomswet, eigenlijk en hoeveel krijg je dan? Wat is pensioen? Heb ik al iets opgebouwd? Als deze basis duidelijk is kunnen we de verschillende opties bekijken in de volgende artikelen over dit onderwerp.

Wat is AOW?
In Nederland hebben we een pensioenstelsel. Uit dit stelsel ontvangt iedereen een basis pensioenuitkering (AOW) vanaf de dag dat je de wettelijke pensioenleeftijd hebt bereikt. Momenteel is de deze wettelijke AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden. Deze leeftijd is door de jaren heen aan het stijgen, voornamelijk vanwege de stijgende levensverwachting. Zoals eerder genoemd zal deze leeftijd tegen de tijd dat ik met pensioen naar schatting al tegen de 70 jaar liggen.

De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het aantal jaar dat je in Nederland woont en of je deze jaren werkzaam bent geweest. Daarnaast is de uitkering ook afhankelijk van of je tegen die tijd alleen of samen woont. De huidige uitkering is 70% van het netto minimumloon wanneer je alleen woont, en 50% wanneer je samen woont. Samen krijg je dus één netto minimum loon. Zoals je begrijpt is dit niet zo veel.

Aanvullend pensioen bij werkgever
Naast de AOW uitkering is het gebruikelijk dat je bij je werkgever pensioen spaart. Er wordt dan elke maand een kleine pensioenpremie van je salaris ingehouden. Niet alle bedrijven hebben een pensioensregeling, dit is namelijk niet wettelijk verplicht. Daarnaast geldt dit niet voor zelfstandig ondernemers. Zij sparen zelf voor hun pensioen.

Op Mijn Pensioenoverzicht kan je vinden hoeveel en bij welke bedrijven je tot nu toe pensioen hebt gespaard. Je logt in met je DigiD en je krijgt meteen een duidelijk overzicht. Erg makkelijk en snel.

Pensioenstekort
Een AOW en aanvullend pensioen zijn lang niet altijd genoeg om later mee rond te komen. Er zijn veel redenen waarom je niet genoeg pensioen hebt opgebouwd. Denk aan een periode in het buitenland, verandering van werkgever, werkloosheid, verandering in gezinssituatie etcetera.

Daarnaast hangt het mogelijke tekort ook van je situatie later af. Hoeveel geld heb je nodig? Dit hangt af van je woonsituatie/lasten, of je alleen bent of samen, en so on. Ook kan je plannen hebben, zoals het maken van een reis of het eerder stoppen met werken.

Wat zijn de mogelijkheden voor het uitbreiden van je pensioen?
Hieronder geef ik een paar voorbeelden van mogelijkheden. Ik ga hier in dit artikel niet dieper op in, deze is al lang genoeg 🙂
– Extra opbouwen bij werkgever: sommige werkgevers geven de mogelijkheid meer pensioenpremie te betalen waardoor je bij die werkgever meer spaart
– Pensioensparen: zelf los sparen. Als je een speciale pensioenrekening hebt krijg je in principe belastingvoordeel, het geld is pas beschikbaar als je met pensioen gaat
– Pensioenbeleggen: zelf pensioengeld beleggen. Zelfde als hierboven, kans op meer rendement (winst), maar er is ook meer risico. Ook weet je niet precies op welk bedrag je uit gaat komen.
– Lijfrenteverzekering afsluiten: dit is een verzekering waar je premie inlegt en vanaf een bepaalde leeftijd in een keer of periodiek uitgekeerd wordt.

Ik heb bij mijn werkgevers praktisch geen pensioen gespaard, omdat ik regelmatig van baan geswitcht ben en in het buitenland heb gezeten. Zelf ben ik dit jaar begonnen met pensioenbeleggen bij Brand New Day. Hierover zal ik een apart artikel maken. Daarnaast spaar ik pensioen bij mijn huidige werkgever én heb ik een gewone beleggingsrekening.

De vraag die ik veel tegenkom: Is eerder stoppen met werken mogelijk?
Ik denk dat de situatie hierboven laat zien dat goed rondkomen tijdens je pensioen best een uitdaging is. Als je eerder wilt stoppen moet je beseffen dat je naast het genoeg hebben voor je pensioen, je per jaar dat je eerder wilt stoppen een geheel jaarinkomen gespaard moet hebben. Vaak wordt gedacht dat gepensioneerden minder geld uit geven, maar uit onderzoek van Nibud blijkt dat dit niet perse het geval is. De gemiddelde uitgaven per maand tussen de 60-70 jaar liggen nu op de €2500 per maand (bron: Nibud), dan zou je al €30.000 per jaar nodig hebben.

Er zijn zeker mensen die wél eerder stoppen met werken. Zij zijn hier dan al een lange tijd heel bewust mee bezig. Mocht je dit interessant vinden, verdiep je dan eens in de FIRE beweging (Financial Independence, Retire Early), die zeker groeiende is in Nederland. Op de pensioenwijzer kan je ook kijken wanneer je naar schatting kunt stoppen met werken.

Dus, moet je over je pensioen nadenken?
Kijk, het is natuurlijk makkelijk om te zeggen ’dit komt later wel’ of ‘ik zie het wel’. Ik denk dat de situatie hierboven laat zien dat er een grote kans is dat je een tekort kan gaan hebben als je geen actie onderneemt. Daarnaast is het onzeker wat de komende jaren gaat gebeuren. Als de geschatte AOW leeftijd 70 is, hoeveel is dat dan over 10 jaar? Zal de AOW uitkering omlaag gaan?
Zelf denk ik, wat als je door beslissingen die je nu maakt het later wat makkelijker wordt? Het is nu relatief makkelijk een klein bedrag per maand opzij te zetten. Waarschijnlijk merk je dat niet eens.

Meer lezen?
Waarom pensioenbeleggen een interessante optie is

Disclaimer: deze blog bevat een affiliate link. Dit kost je niks, het helpt alleen mij een beetje. Ik belegde al bij Brand New Day voordat ik Happy Rich Millennial startte en sta dus 100% achter dit platform. Ik ben geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Beleggen brengt risico’s met zich mee.

3 reacties

  1. Meer door minder op 20 december 2020 om 18:45

    Leuke blog en een evenwichtige schrijfstijl wat voor mij prettig leest.
    Tip: Nog wat verdieping in het schrijven van de tekst aanbrengen geeft nog meer toegevoegde waarden en je trekt er denk ik meer bloggers. Verder eindigen met een vragende zin zorg ook nogeens voor meer respons.

  2. Odyle de Jong op 5 januari 2021 om 17:17

    Goed om over na te denken en hier actie op te ondernemen, ook al zijn we nog jong! Het is fijner om te weten dat je tot je 70ste mág werken, ipv moet 🙂

Laat een reactie achter