Beleggen in een crypto ETF: wat is het en hoe werkt het?

Beleggen in een Crypto ETF. Het is één van de manieren om te beleggen in crypto’s, zonder daadwerkelijk digitale coins te kopen. De afgelopen jaren, vooral tijdens de pandemie, is de populariteit van cryptocurrency’s, en beleggen in het algemeen, enorm toegenomen. Laten we iets dieper induiken op de basis, voordat we een duik in het diepe nemen.

Wat is een ETF?

Een ETF staat voor een Exchange Traded Fund, maar is beter bekend als index tracker. Je schaft een ETF gewoon aan op de beurs, net als reguliere aandelen. Het bijzondere aan een ETF is dat het een bepaalde index volgt, zoals een cryptocurrency, een sector of een grondstof. Eén van de bekendste ETF’s is de S&P 500 ETF, die de grootste aandelenindex van Amerika volgt.

Wat is crypto?

Nu je de definitie van een ETF kent, is het ook handig om te weten wat crypto eigenlijk inhoudt. Het is een online betaalmiddel dat werkt op een technologie genaamd blockchain. Het verschil met onze reguliere betaalmethoden, is dat je kunt kopen en verkopen zonder tussenkomende centrale partij, zoals een bank.

De controles uitvoeren en het toezicht houden ligt dus niet bij één centrale organisatie, maar is in handen van een decentraal netwerk van computers. Deze ontwikkelingen zijn de basis van ons toekomstige financiële stelsel, waardoor we meer vrijheid, efficiëntie en inclusie zullen ervaren.

Maar, zover zijn we nog niet. Terug naar de Crypto ETF’s!

Wat is een crypto ETF?

Je weet dus nu wat een ETF is en dat crypto een digitale munt is, maar wat krijg je als je twee combineert? Juist, een crypto ETF! Wanneer je investeert in deze indextracker, dan zet je in op een fonds, dat de koers van een activa volgt, in dit geval Bitcoin of andere crypto. Je bent zelf niet in het bezit van deze spraakmakende digitale munt, maar kunt wel inspelen op de prijs van crypto. Winst genereren is uiteindelijk belangrijker dan het bezitten van deze digitale currency’s, toch?

De Exchange Traded Funds volgen de prijs van de crypto, waardoor beleggers een uitgebreid portfolio kunnen opbouwen, zónder daadwerkelijk cryptocurrency’s te bezitten. Het is profiteren van de opkomst van deze beurzen en koersen, terwijl je geen last hebt van de complexe wet- en regelgeving en alles wat bij crypto komt kijken.

Waarom crypto ETF’s in plaats van investeren in crypto?

Het lijkt wellicht voor de hand liggend om direct te investeren in crypto, in plaats van het beleggen via een ETF. Voor veel beleggers is het een voordeel dat ze geen gebruik hoeven te maken van een exchange voor cryptocurrency’s, zoals Bitvavo. Veel grote partijen beleggen via ETF’s, omdat dit een betrouwbare manier van handelen is.

De voordelen van crypto ETF’s:

  • Zonder cryptowallet en crypto-exchange toch investeren in crypto’s
  • Indirect beleggen helpt risico’s te beperken
  • Eenvoudig handelen op de ‘gewone’ aandelenbeurs

Een crypto ETF kiezen

Heb je nog geen ervaring met beleggen en wil je bouwen aan meer financiele vrijheid? Volg dan mijn mini cursus financieel vrij voor beginners. Heb je al ervaring opgedaan en weet je waar je mee bezig bent, dan is het tijd om een crypto ETF te kiezen. Let wel goed op, want je hebt ook vaak te maken met ETN’s (Exchange Traded Notes). Waar ETF’s een index volgen, zijn ETN’s ongedekte schuldbewijzen die een onderliggende waarde volgen en veel weghebben van obligaties.

Hoe kies je nu de juiste Bitcoin ETF of Crypto ETF? Er is ontzettend veel keuze, zoals:

  • Wereldwijde ETF indexfondsen
  • ETF’s met een focus op duurzaamheid
  • Fondsen in opkomende markten

Cryptotrackers via DEGIRO

Via DEGIRO vind je een uitgebreid aanbod aan cryptotrackers. De ETF’s volgen echter vaak de blockchainbedrijven in plaats van de cryptocurrency’s, zoals Bitcoin. Gaat je voorkeur wel uit naar het volgen van de digitale valuta’s, dan kun jij je richten op ETN’s.

Een voorbeeld van investeren in cryptotrackers bij DEGIRO:

Crypto Index via Bitpanda

Wil je op eenvoudige wijze investeren in de complete cryptomarkt, dan is Bitpanda wellicht iets voor jou. Ze bieden momenteel drie crypto indexen aan, namelijk:

  1. BCI5 – de vijf grootste cryptocurrency’s;
  2. BCI10 – de tien grootste cryptocurrency’s;
  3. BI25 – de 25 grootste cryptocurrency’s.

Met één klik heb je een divers portfolio én mis je nooit ‘the next big thing’. 

Nadelen en risico’s van een crypto ETF

Wat ook door cryptobeleggers als zowel een vloek als een zegen wordt gezien, is de volatiliteit van crypto. Doordat de koers erg gretig is in de ups en downs, met wel verschillen van 10% per dag, moet je er op bedacht zijn dat dit ook zichtbaar is in jouw crypto ETF’s. Daarbij kan een passieve manier van beleggen ook wat saai zijn. Wil je meer weten over het beleggen in ETF’s, dan kun je dat lezen in een eerdere blog van mij.

Wat doe ik?

Als je mij volgt, dan weet je dat ik mij focus op de lange termijn. Waar vroeger sparen een goede methode was om vermogen op te bouwen, is dat met de huidige negatieve rente allesbehalve een goed idee. 

Zelf maak ik gebruik van de crypto indexen van BitPanda. Ze hebben 3 soorten met een verschillende hoeveelheid munten per index.

crypto etf

Daarnaast bezit ik allerlei crypto munten bij Bitvavo en Binance. Een deel is om te kopen en vast te houden (HODL) en een ander deel stake ik.

Een passief inkomen genereren met crypto: 3 x zo doe je dat
Investeren in crypto? Zo doe je dat en hier moet je op letten

Conclusie

Het beleggen in cryptovaluta wordt steeds bekender, eenvoudiger en naar verwachting behoorlijk rendabel. Een crypto ETF is een interessante middenweg tussen crypto en ETF’s. Dit betekent niet dat je kunt beleggen zonder risico’s, maar wel profiteert van risicospreiding en relatief gezien een hoger rendement. Kortom, wat mij betreft een goede optie om eens toe te voegen aan je portefeuille. 

Meer lezen?

Emoties en beleggen: met deze tips beleg jij zonder stress
Beginnen met beleggen? Met deze acht tips maak je een knallende start

Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link.

Laat een reactie achter