Goud kopen? Om deze redenen kun je overwegen te beleggen in goud

Recent zijn door de politieke onrust en economische onzekerheid de koersen van goud en zilver gestegen. In tijden van onrust wordt vaak naar edelmetalen gegrepen als belegging. Waarom? Hoe werkt beleggen in goud en zilver en is dit een goed idee om te kopen? Ik bespreek de voor- en nadelen van deze manier van beleggen.

In dit artikel benoem ik voor het gemak even beleggen in goud, maar de informatie geldt ook ook voor andere edelmetalen zoals zilver en platina.

Waarom goud kopen

Beleggen in fysiek goud wordt vaak met andere redenen gedaan dan bijvoorbeeld beleggen in een aandeel. Goud behoudt historisch gezien beter zijn waarde, wat in het geval van papier geld niet zo is. In tijden van inflatie wordt je geld minder waard. Je kunt dan voor € 100 minder spullen kopen dan bijvoorbeeld een jaar ervoor. Goud daarentegen behoudt over het algemeen zijn koopkracht. Je kunt dan met $ 100 aan goud even veel kopen als een jaar ervoor. Dit is interessant wanneer je wilt dat je vermogen zijn waarde behoudt. Oftewel, je wilt je vermogen waardevast maken. Om deze reden hebben voorstanders fysiek goud als onderdeel in hun portefeuille.

Tegenstanders vinden dat het hebben van fysiek goud niet onder beleggen valt. Je ontvangt namelijk geen dividend of rente over deze manier van beleggen. Er kan wel winst zitten in de koersstijging, al kan dat erg lang duren, maar dus vooral in het behouden van de waarde is het een voordeel. Er zijn beleggers die, wanneer ze een crisis verwachten, een grote hoeveelheid goud aankopen. Ook zijn er indirecte manieren van beleggen in goud waar je wel koerswinst kunt hebben en dividend kunt ontvangen. Hier kom ik op terug.

Goud prijs

De koers van goud wordt bepaald door vraag en aanbod. De vraag is deels gebaseerd op de vraag vanuit de productie, bijvoorbeeld voor het maken van sieraden. Ook is de vraag afhankelijk van de beleggers om die goud bijkopen en vast te houden. Het aanbod van goud is beperkt. Je kunt goud niet oneindig bijmaken, wat bij papier geld wel het geval is. Er wordt natuurlijk nog steeds goud gevonden, maar in beperkte mate. Deze schaarste maakt goud kostbaar. Dit is van invloed op de goudkoers omdat het aanbod redelijk gelijkt blijft maar de vraag al jaren stijgt.

Bij economische onzekerheid zijn veel beleggers geneigd om goud te kopen. Koersen van andere assets, zoals aandelen, zullen in tijden van onzekerheid naar verwachting dalen. Goud daarentegen is relatief waardevast. Dit resulteert vaak in een stijging van de goud koers, omdat veel beleggers besluiten aan te kopen. Historisch gezien gaan dalingen op de aandelenmarkt vaak gepaard met minder sterke dalingen of stijgingen van de goudprijs.

Ook wordt de goudkoers beïnvloed door de dollarprijs. De goudprijs wordt namelijk uitgedrukt in dollars. Om die reden hebben valutaschommelingen invloed op de goudprijs.

Goud kopen

Hier zie je de koersstijging van goud van 7 februari 2022 tot 7 maart 2022. De prijs van goud is in deze periode flink gestegen. Bron: Beurs.nl

Ten opzichte van de goudkoers is de zilverprijs volatieler dan goud. Dit betekent dat de zilverprijs meer bewegelijk is en daarom risicovoller.

Manieren om te beleggen in goud en zilver

Hoe beleg je in goud? Er zijn verschillende manieren om te kunnen beleggen in goud.

Fysiek goud kopen

Er is de mogelijkheid fysiek goud te kopen. Dus ‘echt’ goud in de vorm van staven, munten of sieraden. Je kan dit in een keer kopen, laten transporteren en laten beheren in een kluis, zoals bij GoldRepublic. Ook kun je deze thuis in een kluis bewaren of ergens een kluis huren.

Beleggen in goudmijnen

Je kunt ook indirect beleggen in goud, bijvoorbeeld door aandelen van goudmijnen te kopen. Sommigen vinden dit prettig, sommigen hebben liever echt het fysieke goud. Een van de bekendste bedrijven, Barrick Gold, wordt gezien als bekendste en groeiend goudmijnbedrijf. Let wel, beleggen in goudmijnen wordt gezien als risicovolle belegging met grote koersschommelingen.

Goud ETF

Je zou wellicht meer kunnen spreiden door een goudmijn ETF te kopen, zoals de VanEck Vectors Gold Miners. Dit is de grootste goudmijn ETF. Er zitten dan verschillende goudmijn bedrijven samen in één ETF, waaronder Barrick Gold.

Meer weten over beleggen in ETF’s? Lees hier mijn blog.

Kosten

Beleggen in fysiek goud brengt relatief meer kosten met zich mee dan andere vormen van beleggen, zoals in aandelen. Je goud wordt namelijk getransporteerd en opgeslagen in een fysieke kluis. Je hebt dan ook te maken met transactiekosten en opslagkosten. Ik betaal 1% aankoop- en 1% verkoopkosten bij GoldRepublic.

Over goud betaal je in Nederland geen BTW, over zilver wel. Als je zilver in het buitenland koopt betaal je geen BTW. Het is dan ook gunstig om zilver in het buitenland te kopen en op te slaan, zoals in Zurich.

De kosten van een ETF liggen lager, hoewel je wel transactiekosten betaalt. Dit is bijna bij alle beleggingen het geval. De VanEck Vectors Gold Miners ETF valt in de kernselectie van DEGIRO waardoor je deze maandelijks zonder transactiekosten kunt kopen.

Lees hier mijn review over beleggen bij DEGIRO in 2022.

Beleggen in goud veilig

Fysiek goud wordt gezien als crisisbestendige belegging ten opzichte van andere manieren van beleggen. Historisch gezien gaan dalingen op de aandelenmarkt vaak samen met minder sterke dalingen of stijgingen van de goudprijs. In die zin is beleggen in fysiek goud veiliger dan andere manieren van beleggen zoals aandelen.

Het nadeel van fysiek goud is dat het gestolen kan worden. Het is dan ook verstandig dit daadwerkelijk op te laten slaan in een kluis.

De goudprijs wordt uitgedrukt in dollars. Om deze reden heb je te maken met een valutarisico. Mochten er fluctuaties zijn tussen de dollar en euro prijs heeft dit invloed op de goudprijs.

Beleggen in goudmijnbedrijven wordt als risicovol gezien.

Voor- en nadelen beleggen in goud

Voordelen

  • Liquiditeit: je kunt makkelijk kopen en verkopen
  • Relatief waardevast in vergelijking met andere assets – crisisbestendig
  • In het geval van fysiek goud bezit je het fysiek zelf
  • Door de schaarste zal naar verwachting de vraag de komende jaren stijgen

Nadelen

  • Zoals elke belegging brengt ook beleggen in goud risico risico’s met zich mee
  • Relatief hogere kosten voor de aankoop en opslag van fysiek goud
  • Alleen waardevast maken, naar verwachting geen hoog rendement of dividend
  • Fysiek goud kan gestolen worden
  • Valutarisico omdat de goudprijs in dollars is

Wat doe ik?

Als je me al even volgt weet je dat ik graag gespreid beleg en voor op de lange termijn vermogen wil opbouwen. Ik vind een percentage van 5% aan goud in mijn beleggersportefeuile een goed uitgangspunt. Wel ben ik me er van bewust dat goud me niet perse rendement zal opleveren. Dan nog bezit ik liever fysiek goud dan dit bedrag op een spaarrekening staat, gezien de inflatie.

Fysiek goud bij GoldRepublic

Ik bezit fysiek goud bij GoldRepublic. Hier ben ik erg tevreden over vanwege het duidelijke platform en het gemak. Voorheen was beleggen in goud wat ingewikkelder. GoldRepublic is een Nederlands bedrijf met een AFM vergunning. Over beleggen in goud bij GoldRepublic zal ik een aparte review maken.

Zilver ETC bij DEGIRO

Daarnaast heb ik een zilver ETC (Exchange Traded Commodity = grondstof), die de zilver index volgt. Dit is de IShares Physical Silver ETC. Ik heb deze ETC bij DEGIRO.

Beleggen in goud
ETC bij DEGIRO.

Conclusie

Beleggen in goud kun je niet helemaal vergelijken met andere vormen van beleggen. Je ontvangt geen dividend of rente over deze manier van beleggen. Goud behoudt historisch gezien beter zijn waarde, wat in het geval van papier geld niet zo is. In tijden van inflatie wordt je geld minder waard. Goud daarentegen is relatief waardevast. Met beleggen in goud gaan meer kosten gepaard, maar het biedt ook voordelen, zeker in deze onrustige tijden.

Meer lezen?

Investeren in crypto? Zo doe je dat en hier moet je op letten
Waarom pensioenbeleggen een interessante optie is
Studieschuld versneld aflossen, sparen of beleggen? + Mijn keuze

Disclaimer: Ik ben (nog) geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring en is geen advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Dit artikel bevat een affiliate link.

Laat een reactie achter