Beleggen bij DEGIRO: review en mijn ervaring

Alweer ruim een jaar beleg ik in aandelen en ETF’s, Exchange Traded Funds, bij DEGIRO. Hoog tijd om mijn ervaringen met je te delen! In dit artikel leg ik uit wat DEGIRO is, wat de mogelijkheden en kosten zijn, en wat in mijn mening de voor- en nadelen zijn van beleggen bij DEGIRO. Mocht je nog niet bekend zijn met beleggen raad ik je aan eerst mijn artikel Beleggen voor beginners te lezen.

DEGIRO

DEGIRO is een online broker, oftewel beleggingsplatform, die is gevestigd in Amsterdam.  Deze broker is in 2008 opgericht door oud-medewerkers van Binck bank en is sinds 2013 toegankelijk voor particuliere beleggers. Inmiddels is deze broker uitgegroeid tot een grote speler binnen Europa. Binnen Europa heeft DEGIRO 66 awards gewonnen, waaronder in 2020 nog de prijs voor de beste broker op het gebied van service en prijs-kwaliteit verhouding in de UK én de eerlijkste broker van Duitsland.

DEGIRO is een execution-only broker. Dit betekent dat het beleggingsplatform alleen orders uitvoert en geen advies geeft of voor je belegt. Je boekt dus handmatig geld over en kiest en koopt vervolgens handmatig je producten. Het aanbod in effecten bij DEGIRO is erg groot. Een effect is een verzamelnaam van producten die op de beurs verhandeld worden. Zo worden er onder andere aandelen, obligaties en ETF’s van markten over de hele wereld aangeboden. Ook is er de mogelijkheid een pensioenbeleggingsrekening te openen. Het handelen in crypto currency is niet mogelijk bij DEGIRO.

In juli 2020 heeft DEGIRO een boete gekregen van het AFM omdat de broker zijn klanten aan te veel risico had blootgesteld.

Het dashboard

Mocht je een beginnende belegger zijn dan kan het dashboard op het eerste gezicht je misschien overweldigen. Maar, je hebt snel door hoe alles werkt. Het dasboard is gebruiksvriendelijk en het overzicht van je portefeuille is duidelijk weergegeven. Je portefeuille geeft een overzicht van onder meer de totale waarde en het behaalde rendement.

Hier krijg je een idee hoe het dashboard van DEGIRO eruit ziet (bron:DEGIRO)

Tip: ik kan je aanraden om na het openen van je rekening een tutorial te kijken op Youtube, om het dashboard te leren kennen. Dit scheelt je uitzoek werk en je kunt meteen aan de slag. Ik kan je de kanalen van Langzaam Rijker of De Belegger van harte aanbevelen.

Daarnaast heeft DEGIRO een mobiele app die ik erg fijn in gebruik vind. De app is vergelijkbaar met de website; overzichtelijk en werkt goed. Je kunt via de app direct met iDEAL geld in- en uitboeken. De app kun je met een twee-stap verificatie  beveiligen.

DEGIRO kernselectie

DEGIRO heeft een aanbod van producten dat je één keer per maand gratis (tegen bepaalde voorwaarden, op het moment van schrijven) kunt aankopen. In dit document vind je de lijst. De ETF’s waarin ik zelf beleg zijn onderdeel van de lijst, zoals onder andere de Vanguard FTSE AW ETF en de Vanguard S&P 500. Die koop ik dus maandelijks aan. Zoals ik in eerdere artikelen al heb genoemd hebben kosten een grote invloed op je rendement op de lange termijn. Daarom is het aankopen zonder transactiekosten een groot voordeel!

Op de afbeelding hierboven zie je een voorbeeld uit de kernselectie lijst. De eerste kolom bevat het ISIN nummer. Dit is de unieke code van elke effect. Daarna de product naam, valuta en in de laatste kolom de beurs.

Zorg dat je het product op de juiste markt aankoopt. Je kunt alleen gratis kopen wanneer je deze op de juiste beurs koopt, zoals in het document staat aangegeven. Voor de Vanguard FTSE AW ETF en de S&P 500 is het belangrijk dat je deze op de Nederlandse beurs koopt wanneer je gebruik wilt maken van de kernselectie. Selecteer dan ook de AEX; de Amsterdamse beurs. Wanneer je aandelen in een andere valuta koopt betaal je bij elke broker valuta kosten.

Hier zie je een overzicht van mijn eigen ETF’s bij DEGIRO

DEGIRO kosten

Het openen van een rekening bij DEGIRO is gratis. Daarnaast is geen minimale inleg om een rekening te openen. Als je niet actief bent op je account betaal je ook geen kosten, daarnaast is je geld opnemen gratis. Je betaalt transactiekosten voor het kopen van producten. Deze kosten zijn variabel. Stel je wilt 1 aandeel van Shell kopen zijn de geschatte kosten (op het moment van schrijven) €2,01 voor deze aankoop.

Voor handelen op sommige beurzen betaal je kosten. Dit is €2,50 euro per jaar per beurs. Bij Euronext Amsterdam en Euronext Brussel gelden deze kosten niet. Daarnaast betaal je op de internationale beurs ook nog een percentage van het bedrag van het product. Daarom mijn eerdere aanbeveling om indien mogelijk op de Amsterdamse beurs te kopen.

Op de website van DEGIRO is een duidelijk PDF bestand te vinden met kosten. Dit is erg transparant en makkelijk te lezen, zonder kleine lettertjes. Ook wanneer je op het punt staat een product aan te kopen zie je duidelijk de kosten staan. Pluspunt!

Ik kijk voor vergelijkingen tussen brokers op verschillende sites zoals Brokerkiezen.nl en Finner.nl., vooral op het gebied van kosten. DEGIRO komt bij Brokerkiezen.nl uit de bus als beste Broker van februari 2021.

Hier een afbeelding uit mijn app als ik een ETF wil kopen. Je hebt meerdere manieren waarop je het product kunt kopen. Bijvoorbeeld met de Limit Order bepaal je het maximale bedrag dat je wilt betalen. Bij een Market Order betaal je de marktprijs.

Beleggerscompensatiestelsel

DEGIRO is geen bank maar een broker die valt onder de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en onder supervisie is van De Nederlandse Bank. In Nederland mag een broker geen geld van klanten vasthouden. Dit is om het vermogen van de klant en DEGIRO te scheiden wanneer een broker bijvoorbeeld problemen krijgt. Zij kunnen dan niet jouw vermogen aanspreken. Geld dat je niet belegt maar wel hebt overgemaakt naar DEGIRO komt op een aparte bankrekening te staan en valt onder het depositogarantiestelsel.

Het AFM werkt met een beleggerscompensatiestelsel. De vergoeding van dit stelsel bedraagt maximaal €20.000 per belegger per beleggingsplatform. Het compensatiestelsel beschermt de belegger wanneer een broker die een vergunning heeft van het AFM in financiële problemen komt. Dit stelsel is dus niet van toepassing wanneer de belegger verlies met zijn/haar beleggingen lijdt.

Standaard of Custody

Wanneer je een account aanmaakt bij DEGIRO kun je kiezen uit een Standaard of Custody account. In het algemeen wordt bij beleggen jouw inleg door de broker of bank uitgeleend. Hier verdienen zij geld aan. Bij DEGIRO kun je er voor kiezen of je dit toestaat of niet. Bij een standaard account sta je dit toe en bij een Custody account niet, hier betaal je dan ook extra voor.

Service

Af en toe is er een storing in de app of de website van DEGIRO. Als je echt actief gaat handelen kan dit nadelig zijn, omdat je bij een storing niet kunt aankopen of verkopen. Omdat ik maandelijks producten bijkoop maakt dit voor mij niet uit. Maar hoe dan ook, het hoort natuurlijk niet zo.

Ook heb ik geluiden gehoord dat de klantenservice lastig te bereiken is. Omdat ik hier geen ervaring mee heb had ik willen bellen om te proberen of ik snel iemand aan de telefoon kon krijgen. Op de website staat echter aangegeven dat de telefonische capaciteit momenteel (op het moment van schrijven) beperkt is en dat er gemaild kan worden.

Voor en nadelen van DEGIRO

Voordelen

– Lage kosten
– Groot aanbod van producten
– Transparant in kosten
– Maandelijks gratis de kernselectie kunnen kopen (tegen bepaalde voorwaarden)
– App makkelijk in gebruik

Nadelen

– Soms een moeilijk te bereiken klantenservice
– Storingen op de website en app
– Terugboeking naar eigen rekening kan even duren
– Je moet zelf aan de slag; uitzoeken hoe DEGIRO werkt en handmatig aandelen kopen

Conclusie

Ik ben erg tevreden met DEGIRO als broker. Het is een goedkope online broker, met een groot aanbod. Omdat ik voornamelijk ETF’s bezit die in de kernselectie zitten is de DEGIRO een goede optie voor mij. De kernselectie vind ik het grootste voordeel van beleggen bij DEGIRO omdat ik hiermee kosten kan besparen. Daarnaast vind ik de app erg fijn werken en zijn de kosten van beleggen duidelijk gecommuniceerd. De minpunten qua service en storingen zijn voor mij persoonlijk niet erg. Ik heb namelijk geen groot vermogen en ben ook niet actief aan het handelen. Ik ga er van uit dat de minpunten snel zullen worden opgelost. Samengevat, DEGIRO is een goedkope online broker met als grote voordelen de kernselectie en het grote aanbod.

Meer weten? Bezoek de website van DEGIRO hier!

Meer lezen?

Studieschuld versneld aflossen, sparen of beleggen? + Mijn keuze
Beleggen in ETF’s: waarom en hoe + mijn favoriete ETF
Investeren in crypto? Zo doe je dat en hier moet je op letten

Disclaimer: ik ben geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Ga niet beleggen met geld dat je niet kunt missen. Dit artikel bevat een affiliate link. Ik belegde al bij DEGIRO voordat ik begon met Happy Rich Millennial.

Laat een reactie achter