Bitcoin is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest vanwege de snelle stijging van de koers. Deze koers blijft records breken, maar dit roept tegelijkertijd ook veel vragen op. Ondertussen is de koers alweer wat gedaald. Wat gaat er gebeuren? Hier en daar hoor je een bericht over iemand die steenrijk is geworden door Bitcoin. Betekent dit dat jij ook moet gaan kopen? In dit artikel leg ik je uit wat Bitcoin is, hoe je ermee belegt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is Bitcoin?
Bitcoin is digitaal geld, ook wel crypto valuta of crypto currency genoemd. Het is een digitale munt zonder tussenkomst van de bank. Je kunt het dus zien als een digitaal betalingssysteem. Normaal gesproken gaat een transactie via een bank, en wordt deze door de bank gecontroleerd. Hier rekent de bank transactiekosten voor die doorberekend worden in de bankkosten die je maandelijks betaalt. Transacties in Bitcoin gaan volledig digitaal en zonder tussenkomst. De verzender stuurt Bitcoin naar de digitale portemonnee (wallet) van de ontvanger. Dit alles gebeurt door computers met hele grote rekenkracht.

Let op: het woord ‘crypto’ staat voor crypto valuta, zo zijn er naast Bitcoin nog veel meer soorten crypto valuta. Wanneer je over Bitcoin spreekt heb je het over de allereerste soort crypto.

Bitcoin is in 2009 ontwikkeld door Satoshi Nakamoto (dit is een pseudoniem, de ontwikkelaar is niet bekend) nadat men door de economische crisis in 2008 weinig vertrouwen in banken had. De koers van Bitcoin is volledig gebaseerd op vraag en aanbod en is over de jaren heen flink gestegen. Eerder was er ook een piek in 2013, daarna zakte de koers weer. Het verschil met de afgelopen jaren is dat grotere bedrijven vertrouwen in Bitcoin hebben gekregen en deze aankopen. Dit wekt vertrouwen bij ‘de gewone mens’. Daarnaast verwachten sommige experts hoge inflatie van de dollars en euro’s, waardoor ze Bitcoin gaan aankopen.

Foto door Pixabay op Pexels.com

Hoe werkt Bitcoin?
Ik zal deze uitleg zo simpel mogelijk houden, het is namelijk een erg technisch verhaal. De technologie waardoor Bitcoin kan bestaan is de Blockchain. De Blockchain is een database, een soort kasboek, die alle transacties van een groot netwerk van computers opslaat. Dat is anders dan bij de bank, waar de informatie op een centraal punt wordt opgeslagen. De transacties tussen de koper en verkoper gaan via deze blockchain. Bij een goedgekeurde transactie wordt er een ‘block’ met data aan de database toegevoegd. In de blockchain worden alle data dus bijgehouden. Dit gaat volledig automatisch en super snel, veel sneller dan een banktransactie. Omdat er steeds nieuw blocks bijkomen wordt de Blockchain steeds langer.

Bitcoin als beleggersmiddel
Bitcoin is een betaalmiddel dat ook daadwerkelijk wordt gebruikt, maar er zijn ook manieren om met Bitcoin te beleggen. Zo zijn de twee bekendste opties handelen en hodlen. Handelen in Bitcoin betreft het op korte termijn verhandelen. Dit kan je zelf doen of met een bot, een soort computer/robot. Daarnaast kan je Bitcoin kopen en vasthouden voor de lange termijn, misschien wel jarenlang, met de verwachting dat deze gaat stijgen. Dit wordt ‘HODL’ genoemd: hold on for dear life, wat overigens een algemene beleggersstrategie is.

Voor-/ nadelen van Bitcoin

Voordelen

 • Kans op hoog rendement in korte tijd
 • Anonimiteit
 • Geen minimumbedrag nodig om Bitcoin aan te kopen
 • Groeiend vertrouwen in Bitcoin door grotere bedrijven
 • Geen inflatie

Nadelen

 • Groot risico en onvoorspelbaarheid
 • Gevoeligheid voor fraude
 • Bitcoin valt niet onder een depositostelsel. Als het geld weg is, is het weg
 • Je kan je digitale sleutel kwijtraken en voorgoed de toegang tot je account kwijtraken
 • Volledige afhankelijkheid van vraag en aanbod en dus van speculatie

Voor of nadeel

 • De markt is 24/7 in beweging en heeft geen opening- en sluitingstijd
 • Onzekerheid over Nederlandse en Europese regulatie. De Nederlandse regulatie is in 2020 al aangescherpt. Strengere regulatie kan een voordeel zijn omdat het bijvoorbeeld tegen fraude kan beschermen, maar mogelijk een nadeel voor de markt
 • Er is een maximaal aantal Bitcoin dat gemaakt kan worden. Dit kan een voor- of nadeel zijn

Wat doe ik?
Kijk, als ik in het begin een paar Bitcoins had gekocht was ik nu steenrijk. Maar dat heb ik niet gedaan. Dat blijft het spel. Ik vind Bitcoin heel interessant maar ook lastig om in te schatten wat er gaat gebeuren. Wel geloof ik ergens dat dit de toekomst gaat worden.

Zelf heb ik een tijdje geleden Bitcoin gekocht om voor de lange termijn vast te houden. Echt voor erbij, naast mijn spaarbuffer, ETF’s en aandelen. Met deze combinatie speel ik op safe. Hier voel ik me goed bij en zo weet ik dat ik op de lange termijn een vermogen opbouw. Dat is wat mijn doel is.

Bitcoin kan je kopen bij verschillende brokers/platformen. Mijn Bitcoin koop en beheer ik bij Litebit. Dit is een overzichtelijke app en website waar je geld naar overboekt via iDeal. Mocht je echt willen handelen in Bitcoin is deze broker niet geschikt. Mocht je veel Bitcoin bezitten kun je overwegen meerdere brokers te gebruiken om het risico tegen hackers of het kwijtraken van je digitale sleutel te verkleinen.

Conclusie
Aan investeren in Bitcoin zijn risico’s verbonden, maar je kunt er zeker geld mee verdienen. Als je voor op de lange termijn vermogen op wilt bouwen en je wilt niet teveel risico nemen, dan vraag ik me af of Bitcoin bij deze strategie past. Dan zou ik in eerste instantie kijken naar verschillende ETF’s, gespreide aandelen en obligaties. En dan eventueel wat Bitcoin erbij. Hoe diverser en gespreider, hoe beter, naar mijn mening.

Als je alles goed op de rit hebt en nog geld over hebt, kan het zeker interessant zijn om Bitcoin te kopen. Dit alleen, als je er vrede mee hebt dat het winnen of verliezen is. In dat geval zou ik niet nog een jaar wachten met aankopen maar meteen erin stappen, voordat de koers misschien nog meer stijgt.

Als laatste kun je nagaan of jij denkt dat Bitcoin en cryptocurrency de toekomst is van betalen. Heb jij hier vertrouwen in? Is dit DE manier van betalen over, zeg 50 à 100 jaar? Ik denk dat je moet investeren in een product als je erin gelooft en vertrouwen in hebt.

Ik ben erg benieuwd hoe jij denkt over Bitcoin en of jij hierin investeert. Laat je een comment achter?

Meer lezen?
Studieschuld versneld aflossen, beleggen of sparen?
Pensioen, moet je daar al over nadenken?

Disclaimer: ik ben (nog :)) geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg kwijtraken. Dit artikel bevat een affiliate link.

Laat een reactie achter