In Deel 1 las je wat beleggen is en waarin je kunt beleggen. Nu moet je gaan besluiten bij wie je dit gaat doen. Er zijn verschillende brokers, oftewel bedrijven/platforms, waar bij je kunt gaan beleggen. Hierin heb je veel keuze, dus het loont om je goed voor te bereiden en je in te lezen. Jouw keuze heeft namelijk op de lange termijn invloed op jouw rendement (opbrengst). Elke broker heeft een ander dashboard, verschillende keuzes in wat je kunt aankopen, verschil qua ondersteuning en verschil in kosten. Als je nieuw bent in de wereld van beleggen kan deze keuze lastig zijn. Ik ga je helpen!


Soorten
Er zijn allerlei soorten brokers waarbij je kunt gaan beleggen. Zo zijn er brokers die zich richten op duurzame bedrijven. Dat betekent dat je geld wordt belegd bij ‘goede’ bedrijven, zoals groene bedrijven en duurzame bedrijven. Jouw inleg gaat dan bijvoorbeeld niet naar een oliemaatschappij.

Er is ook de mogelijkheid om bij banken te beleggen. Voor sommige mensen voelt dit veiliger, omdat er vaak gedacht wordt dat de bank onder het depositostelsel valt. Beleggingen vallen niet onder het bank depositogarantiestelsel en is dit dus niet per se veiliger. Naar mijn mening zijn de kosten het grootste verschil tussen beleggen bij brokers of banken. De bank is vaak wat duurder. Uiteindelijk gaat het erom dat het bedrijf je aanspreekt.

Is duurzaam beleggen de toekomst? (Bron)

Kosten
Om te beleggen betaal je kosten. Zo betaal je bijvoorbeeld altijd transactiekosten en servicekosten. Dit gaat van je uiteindelijke rendement af. Op de lange termijn is het dus erg belangrijk dat deze kosten zo laag mogelijk zijn. Dit is ook de reden dat ik mijn Peaks beleggers app heb opgezegd. Deze is namelijk duurder dan andere brokers. Op de website Finner.nl kun je verschillende brokers vergelijken. Hier staan de kosten per broker vermeld. Lees je dus goed in en kijk ook even naar de kleine lettertjes voordat je gaat beginnen.

Veiligheid
Een veel gemaakte fout is overigens om te denken dat je beter bij een bank kan beleggen dan bij een broker, omdat een bank valt onder het depositogarantiestelsel. Het klopt dat Europese banken hier onder vallen, maar beleggingen vallen hier niet onder. Ook niet bij een bank. Dit bied dus geen extra zekerheid.

In Nederland mag een broker geen geld van klanten vast houden. Dit heet vermogensscheiding en is verplicht voor elke broker. Dit betekent dat een broker jouw geld op een aparte rekening zet. Mocht een broker bijvoorbeeld financiële problemen krijgen kunnen zij dit geld niet aanspreken.

Een broker en bank die een vergunning heeft bij de AFM, Autoriteit Financiële Markt, valt onder het beleggerscompensatiestelsel. De vergoeding van dit stelsel bedraagt maximaal €20.000. Dit stelsel is geldig wanneer de broker problemen heeft, niet wanneer je verlies hebt op je beleggingen. Het is dus belangrijk dat jouw broker een vergunning heeft bij het AFM.

Mocht je hier meer over willen weten zou ik de website van het AFM aanraden.

Waarbij beleg ik?
Zelf beleg ik bij Brand New Day en de Giro. Deze heb ik uitgekozen voornamelijk vanwege de lage kosten. Deze brokers zijn erg verschillend, maar kan ik allebei aanraden. Gezien het feit dat dit artikel is gericht op beginners zou ik bij een broker als Brand New Day beginnen (er zijn waarschijnlijk nog veel andere vergelijkbare goede brokers, maar daar heb ik geen ervaring mee). De Giro is wat lastiger om mee te beginnen, omdat je zelf handmatig de aandelen koopt.

Tip: op Youtube staan allerlei filmpjes van beleggers die uitleg geven. Bijvoorbeeld Tim van Langzaam Rijker is erg behulpzaam. Daarnaast is mijn favoriet het boek van Janneke Willemse – Blondjes beleggen beter (bestel hier)- een echte aanrader.

Conclusie
Zoals ik bij deel 1 van het artikel aangaf, neem de tijd om je voorbereiden. Bekijk de verschillende opties en vergelijk ze. Beleggen gaat om jouw geld. Het komt niet op een week voorbereiding aan. Ja, je rendement is (vrijwel zeker) hoger dan op je spaarrekening, maar er is ook meer risico. Kies een broker met lage kosten zodat je op de lange termijn meer rendement hebt.

Meer lezen?
Beleggen bij Brand New Day: Review
Studieschuld versneld aflossen, sparen of beleggen?
Mijn geld systeem – Hoe het mij lukt maandelijks te sparen en te beleggen

Disclaimer: deze blog bevat een affiliate link. Dit kost je niks, het helpt alleen mij een beetje . Ik belegde al bij Brand New Day voordat ik met Happy Rich Millennial begon en sta dus 100% achter dit platform. Ik ben geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Beleggen brengt risico’s met zich mee.


Laat een reactie achter