Wanneer ik mensen vertel dat ik beleg krijg altijd precies dezelfde vragen: waarin, waar en hoe. Tijd om dit toe te lichten op een simpele manier. Ik ben natuurlijk geen financieel expert, ik kan alleen mijn ervaringen en persoonlijke voorkeuren delen.

Waarom zou je gaan beleggen?
Misschien vraag je je af, waarom zou je gaan beleggen? Dit is eigenlijk simpel. Je kunt je spaargeld op de bank zetten waar je tegenwoordig geen rente op krijgt. Met de tijd groeit dit geld dus niet. Daarnaast wordt geld minder waard door inflatie (prijsstijgingen). Met €10.000 kun je over een paar jaar minder kopen dan nu. Als je belegt is de kans groot dat je hier een stuk meer rente (rendement) op krijgt. Maar, omdat je waarschijnlijk meer rendement krijgt is er ook een groter risico.

Wat is beleggen?
Een belegging is eigenlijk een investering met het doel winst te behalen. Je verwacht dat je investering in de toekomst in waarde gaat stijgen. Je kunt in allerlei zaken beleggen. Denk aan aandelen, obligaties, vastgoed of cryptocurrency.

In mijn geval beleg in ik aandelen en obligaties. Aandelen zijn kleine stukjes van een bedrijf. Winst hieruit heet rendement. Obligaties zijn kleine stukjes van bijvoorbeeld een overheidsinstelling. Winst hieruit heet dividend. Het voornaamste verschil is dat aan aandelen meer risico verbonden zit, waardoor het rendement hoger kan zijn. Een obligatie is wat veiliger, waardoor het dividend lager is.

Deze aandelen en obligaties koop ik als ETF. Dit staat voor Exchange Traded Fund. Als je een ETF koopt koop je eigenlijk een groep verschillende beleggingen. Dit geeft spreiding en is op de lange termijn gericht.

Er zijn twee hele belangrijke stappen ter voorbereiding op het gaan beleggen:
– Hoe werkt beleggen? Waarin beleg je en wat zijn de risico’s?
– Wat is je doel met beleggen en hoeveel geld ga je inleggen?

Hoe werkt beleggen?
Zoals je begrijpt is er enige voorbereiding nodig. Tenslotte gaat het om echt geld en zijn er veel opties en risico’s. Zorg dat je je in het onderwerp verdiept. Ga dus niet na een simpel artikel klakkeloos aan de slag. Beleggen is geen quick fix waarbij je ineens rijk wordt, dit is een lange termijn project.

Om te beginnen ben ik me een tijdje gaan oriënteren en inlezen. Hier heb ik verschillende bronnen voor gebruikt. Ja, hoe eerder je begint met beleggen hoe beter maar dit komt niet op een week aan. Onderschat niet het belang van een goede voorbereiding.

Mijn aanraders voor beginnende beleggers zijn:
– Blondjes beleggen beter – Janneke Willemse (boek)
– Porterenee – Renee Lamberts (blog)
– Financieel Onafhankelijk blog – anoniem (blog)
– Miljonair met een gewone baan – Oeds Jan Postma (boek)

Waarom deze bronnen? Duidelijke, heldere uitleg, praktijkvoorbeelden, realistisch over risico’s en nadelen van beleggen. Super nuttig en belangrijk!

Wat is je doel met beleggen en hoeveel geld ga je inleggen?
Het is belangrijk om eerst een financiële buffer op te bouwen voordat je gaat beleggen. Ook geld dat je de komende jaren nodig hebt kun je beter op je spaarrekening laten staan. Geld om te beleggen is echt extra geld dat je de komende jaren niet nodig hebt.

Stel jezelf de volgende vragen:
– Hoeveel geld heb je nodig om een paar maanden van rond te komen?
– Hoeveel geld heb je nodig mocht je auto stuk gaan, je wasmachine kapot gaan en je een grote tandartsrekening krijg?
– Wat kan je missen per maand, naast het sparen van je buffer en plannen voor de komende jaren?

Zelf heb ik twee varianten van beleggersrekeningen. Een bij De Giro en Brand New Day. Een rekening voor over 15 jaar en een rekening voor ‘later later’. Ik leg maandelijks een klein bedrag (rond de €100) in. Daarnaast spaar ik gewoon.

Als je goed hebt ingelezen en deze vragen voor jezelf duidelijk ben je alweer een stuk verder. Yay! In deel twee van dit artikel gaan we kijken naar het juiste platform/broker waar je kan beleggen en welke aandelen/obligaties/fondsen je kunt aankopen.

Ontvang mijn Excel bestand waarin je overzicht in je geldzaken creëert gratis in je mailbox!

Disclaimer: deze blog bevat een affiliate link. Dit kost je niks, het helpt alleen mij een beetje. Ik ben (nog) geen financieel adviseur. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke mening en ervaring. Beleggen brengt risico’s met zich mee.

3 reacties

  1. […] zoals het maken een reis. Geld kan je ook laten groeien, als je slim bent door bijvoorbeeld te beleggen. Is het dan eigenlijk niet zonde om geld uit te geven aan shirtjes, koffie en onnodige abonnementen […]

  2. […] Deel 1 las je wat beleggen is en waarin je kunt beleggen. Nu moet je gaan besluiten bij wie je dit gaat […]

  3. […] Beginnen met Beleggen: Deel 1 en Deel 2 las je al je de eerste stappen om te starten met beleggen. Omdat er zo veel soorten […]

Laat een reactie achter